Besök och kurser

KONTAKTA OSS

FÖR ATT BOKA ETT STUDIEBESÖK

Besök hos Smålands Lincentrum kan också samordnas med visning av  Dädesjö hembygdsförenings textilsamlingar, en omfattande samling av vardagstextilier från förra sekelskiftet, och/eller med besök i Dädesjö gamla kyrka med sina världsunika medeltida takmålningar.


I studiebesöket ingår guidning genom Smålands Lincentrums utställning om linet och dess olika användningsområden, samt visning av linberedning. 
 
 
 
Jag godkänner att mina personuppgifter sparas.
 
 

För studiebesök tar vi ut en avgift på 40 kr per person (lägst 300 kr). Det finns också möjlighet att beställa till fika, som serveras i hembygdsgården som ligger i anslutning till visningslokalen Sländan.

 

 

 

HYR VÅRA LINBEREDNINGSMASKINER

 

Enskilda och grupper kan hyra maskiner för beredning av sitt lin. Det finns två maskiner en bråka och en skäkta i Sländans beredningsrum. Det finns redskap för att häckla och spinna. Smålands Lincentrum tillhandahåller instruktörer som handleder dig vid behov.

 

Avgifter

Lokalhyra: 100 kr/timme (halva priset för medlem i Smålands Lincentrum - bli medlem)

Instruktör: 100 kr/timme

TEXTILSAMLINGEN

DÄDESJÖ HEMBYGDSGÅRD


Hembygdsföreningens samling i Dädesjös hembygdsgård omfattar ca 520 objekt. Här finns många kvinnokläder från 1800-talets senare del, vardagskläder och finkläder. Samlingen innehåller också tygprover av olika material och med olika vävtekniker.


Det går även att boka visning av endast textilsamlingen med formuläret ovan.

SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR

Fråga: Har ni obearbetat lin till försäljning?


Svar: Ja, vi har linhalm till försäljning, både rötad eller orötad.


 

Fråga: Jag har eget lin som jag vill bearbeta, har ni maskiner jag kan låna?


Svar: Vi hyr ut våra linberedningsmaskiner och tillhandahåller handledning. Vi har två maskiner, en bråka och en skäkta, samt redskap för att häckla och spinna. Vi har handledare som ger en introduktion till hur maskinerna fungerar. Pris för handledare 100 kr/timmen och maskinhyra är 100 kr/timme (halva priset för medlem i Smålands Lincentrum).Fråga: Hur gör jag för att bli medlem i föreningen Smålands lincentrum?


Svar: Du vara en stödjande medlem eller aktivt hjälpa till med uppbyggnaden av föreningen, samla, dokumentera eller guida.  Alla är välkomna. Medlemsavgiften är 100 kr per år och sätts in på föreningens bankgirokonto nr 5199-4614, Smålands Lincentrum

Glöm inte att skriva namn och adress.Fråga: Vad ingår i medlemskapet i föreningen Smålands lincentrum?


Svar: Du får lära dig det mesta om lin och linodling i Småland, hyra våra redskap och maskiner för att bereda lin till ett reducerat pris, delta i utflykter och studiebesök samtidigt som du bidrar till att bevara kunskap om linet i Småland.